2017-11-28

Збільшення власного видобутку природного газу є дієвим інструментом зменшення залежності Держави

Про це сказала перший заступник Міністра Галина Карп під час наради щодо реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України. Нарада пройшла 23 листопада в Полтаві в рамках робочої поїздки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до регіону.

Галина Карп наголосила, що для досягнення поставленої мети, розпорядженням КМУ від 28.12.2016р. №1079-р затверджено Концепцію розвитку газовидобувної галузі на період до 2020 року, яка визначає пріоритетні завдання і найбільш економічно виправдані методи та шляхи збільшення обсягів видобутку природного газу.

«Реалізація Концепції дозволить державним та приватним підприємствам збільшити видобуток до 27,6 млрд. куб м у 2020 році, з яких ПАТ «Укргазвидобування» - 20,1 млрд. куб м, та інші – 7,4 млрд. куб м.»

Галина Карп підкреслила, що найголовніша задача сьогодні – виграти конкуренцію за інвестора.

Найперше для цього потрібно впровадити кращі світові практики в регулюванні видобутку та бути прозорими  - зрозумілими.

«Ми підтримуємо фіскальні ініціативи, направлені на стимулювання розвитку галузі, зокрема мотивацію буріння нових газових та нафтових свердловин».

За підсумками наради сторони домовилися продовжити спільну роботу в частині опрацювання рішень з лібералізації умов роботи у газовидобуванні - задля збільшення видобутку, а також розвитку сміжних галузей – передусім, добування нафти.

Довідково
Концепція розвитку газовидобувної промисловості України передбачає щорічне нарощування видобутку власного газу з можливістю в середньостроковій перспективі вийти на експорт палива.
За даними науковців, Україна має 276 млрд м³  підтверджених запасів газу (140 родовищ). Загальний потенціал родовищ – втричі більший - 923 млрд м³. Протягом останніх десятиліть Україна лише знижувала обсяг видобутку власного газу, в тому числі через низку політичних рішень. Позитивна динаміка видобутку газу була зафіксована у 2016 році. Загальний обсяг видобутку минулого року становив 14,6 млрд кубометрів.