2022-01-18

Дослідники проаналізували зразки порід Місяця, що утворилися в присутності сильного магнітного поля

У другій половині ХХ століття на Землю було доставлено породи Місяця, що ймовірно утворилися в присутності сильного магнітного поля, яке по силі конкурує із земним. Природа виникнення цього поля залишалася таємницею. Про це розповідають у Браунському університеті, США із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Nature Astronomy. За його результатами виявилося, що гігантські утворення з породи могли створити таку внутрішню конвекцію, яка генерує сильні магнітні поля. За словами дослідників, ці процеси могли створювати періодично сильні магнітні поля протягом першого мільярда років історії Місяця.

Сьогодні у Місяця немає магнітного поля, і моделі його ядра припускають, що він, ймовірно, був занадто малим і не мав конвективної сили, щоб коли-небудь створювати безперервно сильне магнітне поле.

Дослідники дійшли висновку, що на Місяці мав існувати слабкий магнітний фон, який переривався цими сильними подіями. Водночас, як сильні магнітні сигнатури в зразках Аполлона впадали в очі, ніхто ніколи не шукав слабкіших сигнатур. Передбачається, що це спостереження та подальші дослідницькі роботи послугують ключем до розгадки "таємниці" Місяця.