2011-05-19

До кінця травня Кабмін затвердить нові порядки надання спецдозволів на користування надрами та проведення аукціонів з їх продажу

Новий порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядок проведення аукціонів з їх продажу подані на розгляд уряду. Про це сьогодні повідомив заступник міністра екології Дмитро Мормуль у ході семінару «Роль державного і приватного секторів в управлінні мінеральними ресурсами у країнах Європейського Союзу», організованого за підтримки Європейської Комісії в рамках TAIEX спільно з Державною службою геології та надр України.

Д. Мормуль висловив надію, що до кінця травня нові порядки будуть затверджені урядом. Головна відмінність нових порядків від попередніх полягатиме в тому, що вони не переглядатимуться щороку, а діятимуть на постійній основі.

Згідно з новим порядком надання спецдозволів також уводиться таке поняття як транзитний спецдозвіл, який надає надрокористувачу можливість отримати спецдозвіл на геологічне вивчення і транзитом працювати далі над експлуатацією родовища у випадку позитивного геологічного вивчення. 

Крім того, у новому порядку будуть чіткіше прописані умови, за яких надрокористувач матиме можливість продовжити дію спецдозволу чи внести зміни в умови спецдозволу. «Тобто ми уводимо поняття – супровід робіт чи геологічна експертиза проектів – для того, щоб усі заявлені види робіт були виконані, щоби ми отримали об`єктивну геологічну інформацію. І, думаю, відповідно інвестор також зацікавлений у тому, щоби результати його досліджень були підтверджені офіційним способом», – відзначив заступник міністра екології.

Усі зусилля, спрямовані на вдосконалення порядку надання спецдозволів, дозволять більш чітко, прозоро і зрозуміло працювати на ринку надрокористування в Україні, вважає пан Мормуль, а відтак сприятимуть надходженню додаткових інвестицій у країну.

GEOnews.com.ua