2021-04-16

До 20 % додаткового газу зі свердловин дозволяє видобувати нова технологія

Нову технологію для підвищення видобутку на виснажених родовищах впроваджує Нафтогаз. Ефект застосування капілярних систем додає в середньому 20 % до видобутку газу на кожній свердловині. Про це повідомляє сайт компанії. 

Нову технологію застосовують на свердловинах, пробурених на родовищах із низьким пластовим тиском, роботу яких ускладнює накопичення рідини. Капілярні системи дають змогу стабілізувати роботу свердловини та зменшити втрати на продувку. В результаті – газ виходить зі свердловини у більшому обсязі та з меншими виробничими втратами.

Свердловини, що оптимально підходять для застосування капілярних систем, вибрали за допомогою моделювання процесів у сучасному програмному середовищі WellFlo (компанії Weatherford). Подальший моніторинг ефективності роботи свердловин відбувається в реальному часі за допомогою цифрових платформ CygNet та ForeSite.

Впровадження технології капілярних систем на десяти свердловинах дало позитивний результат – в середньому збільшення видобутку на 20%. Наприклад, свердловина № 60 Юлівського родовища, що в Харківській області, збільшила добовий дебіт на 26%. На свердловині № 83 Східно-Полтавського родовища після впровадження капілярної системи дебіт газу зріс майже в два рази.

Накопичення рідини під час видобутку є частою проблемою в газових і нафтових свердловинах. Воно призводить до зниження видобутку, іноді навіть до повної зупинки і необхідності капітального ремонту, що спричиняє втрати газу під час ремонту, а також суттєві витрати на його проведення.