2021-06-24

Для водного шляху Е40 планують урізати Чорнобильський заповідник

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник є найбільшою перешкодою будівництву водного транспортного шляху Е40 в Україні. Біосферний заповідник має зонування, за яким заповідна зона, в якій заборонена будь-яка діяльність людини, включає також і значні території в долині р. Прип’ять. Про це повідомляють UNCG

Проте лобісти водного шляху вирішили обійти цю проблему найпрямішим шляхом – змінити зонування заповідника. Згідно з оприлюдненими картами, у новому зонуванні заповідника річка Прип’ять вже не входить до заповідної зони і тепер у південній частині Заповідник віднесено до зони антропогенних ландшафтів, а у північній частині – до буферної зони.  У підсумку – “-5978,8 га заповідної зони”. 

Розробка нового зонування здійснюється з ініціативи самого керівництва заповідника, адже воно є замовником проєкту організації території, в рамках якого відбувається така розробка.

На сайті заповідника зазначено, що «Основною підставою вилучення річки Прип’ять із заповідної зони є Постанова Кабінету Міністрів України від 12 червня 1996 р. № 640 «Про затвердження переліку внутрішніх водних шляхів, що належать до категорії судноплавних», відповідно до якої р. Прип’ять віднесена до переліку внутрішніх водних шляхів. Оскільки доступ до шляхів загального користування не може бути забороненим, річка Прип’ять  віднесена до зони антропогенних ландшафтів Заповідника. Це дає змогу використовувати річку як внутрішній водний шлях, в той же час, накладаючи на нього природоохоронні обмеження».