2021-06-24

На торги виставлено 750 га з 20 заказників Дніпропетровщини

ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG) оприлюднила висновки щодо винесених обласним підрозділом Держгеокадастру на земельні торги цінних та особливо охоронюваних природних територій на Дніпропетровщині. 

1. Майже 59% (3677 га) всього, що виставлено на торги – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 18 ділянок потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Їхня загальна площа – 215 га. Тобто майже 6%  всіх природних територій, виставлених на торги, та 3 % всіх, що виставлені на Дніпропетровщині – становлять смарагдові території.

2. 31 ділянка загальною площею 750 га є територіями природно-заповідного фонду, при цьому в обмеженнях, щодо використання земельних ділянок, про ПЗФ нічого не вказано.

Враховуючи підписання Президентом України, всупереч позиції природоохоронної громадськості та науковців законопроєкту №2194, який передає державні землі органам місцевого самоврядування, подальше рішення щодо майбутнього цих земельних ділянок залежить від громад. Проте, функції контролю за дотриманням земельного законодавства лишається за Держгеокадастром.