2021-12-13

Держгеонадра звернулася до Хмельницького окружного адміністративного суду з приводу спецдозволу №5215

Держгеонадра звернулася до Хмельницького ОАС із позовом до ПП «Поділля-Цегла», в якому просило припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами №5215 від 12.11.2020 (видобування суглинків, придатних до виробництва будівельної повнотілої цегли строком на 15 років).

В обґрунтування позовних вимог ДСГНУ зазначала, що відповідач не допустив до проведення планової перевірки працівників департаменту державного геологічного нагляду. На підставі перевірки був складений припис, яким підприємству був наданий строк для усунення порушень. У зв`язку з невиконанням ПП «Поділля-Цегла» припису було прийняте рішення щодо анулювання спеціального дозволу. Позивач вважав, що були підстави для анулювання спеціального дозволу на користування надрами на підставі статті 26 Кодексу України про надра.

У поданому відзиві відповідач позов не визнав, зазначав, що вживав заходи для виконання припису, вказував, що ні в Акті перевірки, ані в приписі не зазначено у чому виразися недопуск до перевірки. Крім того, Додаток до припису був незаповненим, відтак не містив відомостей про те, які саме дії повинен був вчинити відповідач для виконання припису, щоб допустити уповноважених осіб.

Вважав, що ДСГНУ не було наведено підстави для анулювання спеціального дозволу. Крім того, не погоджувався з твердженням позивача стосовно того, що після перевірки підприємство не зверталось до Держгеослужби з відповідними заявами. Зважаючи на викладене, просив у задоволені адміністративного позову відмовити, що судом (з огляду на правдивість доказів підприємства) і було схвалене. 

#GeoСуд