2016-09-14

Держгеонадра впродовж п’яти місяців працює за новою спрощеною системою надання спецдозволів

Державна служба геології та надр України впродовж останніх п’яти місяців працює за новою системою надання спецдозволів. Після ініційованих Службою змін до постанов Кабміну №615 та №594, механізм став прозорішим та спрощеним. Мета – удосконалення норм порядку надання спецдозволів на користування надрами.

За ініціативи Держгеонадр 12 квітня 2016 року Кабміном було прийнято зміни до Постанов №615 та №594, які значно покращили механізм надання спеціальних дозволів на користування надрами. Оновлена редакція дозволила впровадження кращої світової практики з питань забезпечення прозорості процесу проведення аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів, виключення норм, що можуть встановити непрозорі чи нерівні правила для потенційних надрокористувачів тощо.

«У квітні Кабмін прийняв низку наших ініціатив щодо спрощення та прозорості механізму видачі спецдозволів. Оновлена редакція дозволила скоротити погодження та зняти функцію їх отримання з заявників. З січня це робить Держгеонадра. Комісія з питань надрокористування та самі аукціони стали абсолютно відкритими для ЗМІ, громадськості. Скорочені підстави на отримання спецдозволів поза аукціоном, що дозволяє залучити до держбюджету додаткові кошти», - каже т.в.о.голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Також керівник Держгеонадр зазначив, що Службою було збільшено термін подання заявки на участь в аукціоні. Зараз у потенційного надрокористувача замість 15 є 75 днів на подання заявки з моменту офіційного оголошення на сайті Держгеонадр та в газеті «Урядовий кур’єр».

«Простий, прозорий та доступний механізм видачі спецдозволів – це шлях до енергетичної незалежності країни. Бо саме розвиток та збагачення ресурсної бази сприятиме сталому розвитку газовидобувної галузі України. Зокрема про це на виїзному засіданні Кабміну, яке було приурочено 60-річчю газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування», говорив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Службою вжито цілу низку кроків задля досягнення поставовленої мети. Робота триває і вже найближчим часом ми розповімо про чергові пропозиції у процедурі видачі спецдозволів», - резюмував Микола Бояркін.

Зазначимо, Держгеонадра додатково розробила нові проекти змін до профільних постанов Кабінету Міністрів України № 594 та № 615 задля успішної реалізації програми уряду з нарощування власного газовидобутку на 7 млрд куб. м до 2020 року. Обидва проекти направлено на погодження до Мінприроди. Таким чином робота з подальшого удосконалення законодавства у сфері надрокористування в Держгеонадрах триває.