2014-07-21

Держгеонадра України планують створити банк даних геологічної інформації

На засіданні 4 липня 2014 року члени колегії Держгеонадр України обговорили питання інформатизації геологічної галузі. Досвід розвинених країн світу засвідчує, що використання сучасних технологій гарантує надійне зберігання та ефективне використання геологічної інформації.

Нині в нашій країні значна частина геологічної інформації зберігається на паперових носіях, що унеможливлює оперативне використання геологічної інформації, а з часом може призвести до її фізичних втрат. Тому в Держгеонадрах України у липні цього року створено робочу групу, завданням якої є підготовка пропозицій стосовно переведення геологічної інформації, напрацьованої за попередні десятиліття, в цифровий вигляд та утворення банку даних геологічної інформації з метою її зберігання.

Першими кроками в цьому напрямі мають стати розроблення переліку інформації, яку необхідно зібрати та перевести в цифровий вигляд, визначення її обсягу, розроблення структури банку даних, створення програмного продукту, а також пошук джерел фінансування на здійснення цих завдань.

Для роботи інвесторів важливо на попередньому етапі підготувати інформаційне забезпечення проектів для планування компаніями інвестиційних програм та включення в них вартості можливих ризиків.

Створення банку даних геологічної інформації сприятиме організації та виконанню проектів з геологічного дослідження та оцінки мінерально-сировинного потенціалу України.