2021-12-28

Держгеонадра та Мін’юст оспорювали постанову в судовому порядку

Державна служба геології та надр України звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (третя особа ПрАТ "Івано-Франківськторф"), в якій просила суд визнати протиправною та скасувати Постанову Відділу Мін’юсту про накладення штрафу.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив про те, що оскаржувана Постанова була протиправною та винесеною з порушенням норм Закону України "Про виконавче провадження", оскільки ДСГНУ повідомила державного виконавця про неможливість виконання рішення суду з вини стягувача, адже заяви ПрАТ "Івано-Франківськторг" були повернуті Товариству та станом на дату відкриття виконавчого провадження жодних заяв та документів від ПрАТ "Івано-Франківськторг" не надходило. Позивач вважав, що стягувач (ПрАТ "Івано-Франківськторг") в рамках виконавчого провадження ввів в оману виконавчу службу і перешкоджав проведенню виконавчих дій своєю бездіяльністю щодо неподання документів та заяви про продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами від 24.09.1997 №1083 на виконання рішення суду.

Від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого останній вважав позовні вимоги безпідставними та необґрунтованими, оскільки з тексту рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду вбачається, що отримавши пакет документів від ДСГНУ для продовження строку дії спеціального дозволу, Державна служба повинна була або прийняти рішення про подовження строку дії спеціального дозволу №1083 від 24.09.1997 або відмовити у подовженні, але це рішення повинен прийняти саме суб`єкт владних повноважень. Згодом, до державного виконавця від боржника надійшов лист, в якому було зазначено про те, що останній не мав можливості виконати виконавчий лист у зв`язку з відсутністю документів та заяв ПрАТ «Івано-Франківськторф». В подальшому, до Відділу надійшов лист стягувача, яким повідомлено, що боржник безпідставно ухилявся від виконання рішення суду.

Третьою особою, ПрАТ «Івано-Франківськторф», було подано письмові пояснення, відповідно до яких остання зазначила про те, що відповідно до виконавчого листа було зобов`язано Державну службу геології та надр України повторно розглянути заяви Товариства про продовження строку дії дозволу №1083 від, із врахуванням висновків суду. При цьому, боржник за виконавчим провадженням, подаючи відзив, надав суду копії всіх заяв ПрАТ, що підтверджує те , що Державна служба геології та надр України володіла пакетом документів по кожній із заяв ПрАТ "Івано-Франківськторф".

Розглянувши подані сторонами документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтувався позов, відзив, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вирішив задовольнити позов Держгеонадр. Таким чином, спірна постанова була скасована.