2016-06-22

Держгеонадра сподівається на повернення баз відпочинку «Топаз» та «Геолог» найближчим часом

Державна служба геології та надр України сподівається на повернення баз відпочинку «Топаз» та «Геолог» у державну власність найближчим часом. Про це заговорили після доручення генерального прокурора Юрія Луценка в 10-ти денний термін забезпечити належне розслідування фактів підпалів баз відпочинку в курортній Затоці. В Держгеонадрах вважають, що як тільки будуть знайдені та притягнуті до відповідальності перші винуватці, можна буде розраховувати на логічне рішення цієї проблеми.

Зазначимо, що вже минув місяць, як у держави незаконним методом забрали дві бази відпочинку «Топаз» та «Геолог» на узбережжі Чорного моря в смт Затока, що на Одещині.

«Ці бази відпочинку знаходяться на першій лінії узбережжя і тому є дуже привабливими для рейдерів. Сподіваюсь, що після особистого доручення генерального прокурора Юрія Луценка щодо належного та оперативного розслідування цієї резонансної справи та притягнення винуватців до відповідальності, ці бази відпочинку найближчим часом повернуться до легітимного власника, тобто держави. Вважаю, що ті, хто розіграв цей жахливий театр із захопленням територій, спалюванням держмайна, приниженням та побиттям людей, повинні понести серйозне покарання, щоб інші нарешті почали поважати Закон України», – каже керівник Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

За його словами, ситуація навколо рейдерського захоплення держмайна має зрушитись до кінця місяця. Адже генеральний прокурор України доручив одеській обласній прокуратурі до 27 червня дати офіційний рапорт про результати розслідування.

ДОВІДКА:

22 травня невідомі люди зі зброєю захопили та підпалили державні бази відпочинку «Топаз» та «Геолог». При собі невідомі мали начебто правовстановлюючі документи. Ці бази є структурними підрозділами геологічних підприємств та розташовані на побережжі Чорного моря. Станом на зараз вони повністю знищені та не придатні для подальшої експлуатації.

Одразу після рейдерського захоплення двох баз відпочинку, керівництво Держгеонадр звернулося до МВС, Генпрокуратури, Кабміну, Міністерства екології з проханням вжити невідкладних заходів, спрямованих на припинення злочинних дій та з метою недопущення незаконного відчуження державного майна та притягнення винних осіб до відповідальності.

Зазначимо, спроби незаконного заволодінням держмайном на березі моря почались ще у 2004 році. Суд визнав право власності Державної служби геології та надр України на базу відпочинку «Топаз» у смт Затока Одеської області. Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство пройшло три рівні судів, і довело, що база відпочинку «Топаз» належить тільки державі. Майже півтора роки одеські геологи вели судову боротьбу з підприємством, яке за фіктивними документами оформили право власності на державне майно.