2021-07-07

Держгеонадра опублікували щоквартальний дайджест за другий квартал 2021 року

Державна служба геології та надр України опублікувала щоквартальний дайджест головних подій за другий квартал 2021 року. До нього увійшли наступні події:

1. Створення Державного геологічного порталу. Нині триває робота з наповнення ресурсу інформацією – він об’єднає всі необхідні надрокористувачу
бази даних та реєстри.

2. Розробка нового офіційного веб-сайту на шляху до впровадження сучасних електронних послуг і забезпечення актуальних підходів у роботі. 

3. Активне проводження електронних торгів. У І півріччі 2021 року запропонувала на аукціони 142 лоти, 101 з них уже продано. Загальна сума очікуваних надходжень становить близько 560 мільйонів гривень.

4. Створення data-room вторинної геологічної інформації. База даних містить описову інформацію і геологічні звіти про об’єкти надрокористування з покладами критичних і стратегічних корисних копалин. Інформація розміщена онлайн у відкритому доступі.

5. Ініціювання послуги зі створення індивідуального паспорта ОТГ. На замовлення громад перші довідники вже готуються. 

6. Підписання Меморандуму про співробітництво між Державною службою геології та надр України та Львівською обласною державною адміністрацією.

7. Проведення серії вебінарів для промоції ділянок надр з покладами стратегічних корисних копалин і залучення іноземних інвестицій.

8. Лекції для студентів провідних галузевих вищих навчальних закладів і запрошення їх проходити практику з подальшим працевлаштуванням. Минулого року стажування пройшло 15 осіб, четверо з них залишилися працювати в Службі та на геолпідприємствах. Укладення договору про співробітництво між Службою і Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». 

9. У І півріччі 2021 року Геоконтроль провів 373 перевірки. В результаті, винесено 327 приписів, прийнято рішення про зупинення 129 і про анулювання 136 спецдозволів шляхом звернень до суду.

10. Народні депутати в першому читанні прийняли доопрацьований законопроект № 4187. Нині він готується до другого читання у Верховні Радій України. Документ покликаний осучаснити регулювання користування надрами.