2021-07-07

НАДПУ вважає, що законопроєкт № 5600 вб’є інвестиційну привабливість добувної сфери

Законопроєкт №5600 «Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» непокоїть Національну асоціацію добувної промисловості України (НАДПУ) та учасників сфери. Вони вважають, що урядовий законопроєкт №5600 є небезпечним для вітчизняної добувної галузі. Податковий комітет, який схвалив цей текст документу своїм рішенням підтримав найбільш недосконалий варіант законопроєкту та фактично допустив внесення його на розгляд в сесійну залу, без публічних обговорень. При цьому, ще й обмежив авторів альтернативних проектів вносити якісні правки до другого читання.

Прийняття цього законопроєкту в тому вигляді, в якому він є зараз, може похитнути стабільність одного із найбільших секторів української економіки та зрештою зашкодити бюджетонаповнюючому процесу.

Законопроєкт накладає сильне фінансове навантаження на усі підприємства, які займаються видобутком, коригуючи тариф екологічного податку, ціну енергетики, нерухомості. Крім того, урядова ініціатива додатково б’є по залізорудним компаніям, адже пропонує повністю змінити чинну базу оподаткування видобутку корисних копалин. Для залізної руди пропонується прив’язати показники до міжнародного цінового індексу, а для всіх інших корисних копалин – встановити мінімальний коефіцієнт рентабельності гірничих підприємств.