2021-09-16

Держгеонадра обговорили можливості співпраці з представниками французького та американського бізнесу

Під час робочої зустрічі голови Держгеонадр Романа Опімаха з представниками американського та французького бізнесу (компаніями 45-8 ENERGY і Beam), сторони обговорили можливості співпраці в галузі надрокористування, зокрема питання інвестування у розробку вуглеводнів та вилучення гелію і пов’язаних із ним компонентів.

Представники іноземних компаній розглядають можливість інвестувати в розробку нафтогазових об’єктів в Україні шляхом участі в аукціонах. Вони планують вилучати з природного газу гелій та вивчають потенціал природного водню для подальшого їх використання в електротехніці, медицині тощо.

Станом на 2021 рік на Державному балансі запасів гелію у газі враховано 134 родовища. Підтверджені запаси гелію у газі становлять понад 100 мільйонів метрів кубічних. Проте, як відзначає голова Держгеонадр, практики вилучення гелію з природного газу в Україні на сьогодні ще не було.

Іноземні партнери, у свою чергу, поділилися досвідом щодо ведення міжнародних проєктів у Франції, США, Бразилії, Марокко, Румунії та Австралії.