2020-11-13

BP та ORSTED розвиватимуть водневі технології разом

Британська нафтогазова компанія BP і датська компанія Orsted.Co, що спеціалізується на поновлюваних джерелах енергії, спільно розвиватимуть водневі технології та почнуть виробляти так званий «зелений» або чистий водень у рамках співпраці, повідомляє Reuters. Виробництво передбачає розроблення безвуглецевого водню на німецькому нафтопереробному заводі, першому повномасштабному проєкті BP. Чистий водень вироблятиметься на нафтопереробному заводі в Лінгені на північному заході Німеччини шляхом електролізу води за допомогою енергії вітру з Північного моря. 

На першому етапі BP збирається побудувати електролізер потужністю 50 мегават (МВт), щоб виробляти на основі ВДЕ 20 % водню, потім потужності можуть наростити до 500 МВт, щоб повністю замінити викопне паливо (природний газ) для виробництва Н2. Очікується, що експлуатація установки почнеться в 2024 році.

У компаніях впевнені, що використання «зеленого» водню в найближчі десятиліття різко зросте. «Зелений» водень, проте, набагато дорожче, ніж водень на основі природного газу. Зниження собівартості його виробництва і стане ключовим фактором для розширення використання палива.

У січні Єврокомісія представила план нейтралізації парникових викидів до 2050 року. Євросоюз озвучував також плани введення транскордонного вуглецевого регулювання, яке буде направлено на захист екології та боротьбу зі зміною клімату.