2022-01-13

Азербайджан веде переговори з низкою іноземних компаній щодо проектів ВДЕ

Міністерство енергетики Азербайджану веде переговори з низкою великих іноземних компаній для реалізації проєктів у сфері відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Про це заявив президент країни Ільхам Алієв. 

«Наша країна має дуже позитивні погляди на стабільність, світ, і водночас сильний промисловий потенціал, економічну незалежність, енергетичну безпеку та підготовлені кадри. Ці фактори мають велике значення для будь-якого інвестора», – сказав Алієв у четвер у церемонії закладки фундаменту вітряної електростанції «Хизи-Абшерон» потужність 240 МВт, яку збудує саудівська компанія ACWA Power (інвестиції у проєкт становитимуть $300 млн).

За його словами, Азербайджан активно працює над розвитком «зеленої енергетики» на звільнених територіях – у Карабаху та Східному Зангезурі.

«У всьому світі зараз затверджено «Зелену повістку». Ми, у свою чергу, оголосили звільнені території – 10 тисяч квадратних кілометрів – зоною «зеленої енергетики». Декілька гідроелектростанцій вже побудовані та працюють. У нас є конкретні плани щодо будівництва сонячних та вітряних електростанцій», - цитують Алієва ЗМІ.

Алієв додав, що у Джабраїльському районі (Економічний район Східний Зангезур) планується будівництво великої сонячної електростанції (з боку компанії ВР).

«Можу сказати, що в результаті точного аналізу визначено, що загалом на звільнених територіях можна виробляти близько 10 тис. мегават відновлюваної вітряної та сонячної електроенергії», - сказав він.