2022-01-13

60 % інвесторів у нафтогазовій галузі зазнають тиску через «зелений» курс

Майже на 60 % інвесторів у нафтогазовій галузі по всьому світу чинять тиск клієнти, які закликають зробити інвестиційні портфелі більш «зеленими» — такого висновку дійшли аналітики міжнародної консалтингової компанії The Boston Consulting Group (BCG).

«Майже 60 % зізналися, що клієнти тиснуть на них, закликаючи відмовлятися від інвестицій у викопні види палива», — повідомляється в дослідженні «Центру енергетичного впливу» (CEI) BCG за 2021 рік, автори якого опитали 250 інституційних інвесторів, які працюють з нафтогазовою сферою. 

Зокрема, згідно з презентацією з результатами опитування, клієнти очікують на збільшення інвестицій у «зелені фонди» та акції від 75 % респондентів, активного відстеження ESG-показників від 74 % респондентів. За підсумками 2020 року частка інвесторів, що позитивно відповіли на ці питання, була нижчою на шість і дев'ять процентних пунктів відповідно.

65 % опитаних зазнають також тиску з метою спонукати їх зменшити частку копалин видів палива в портфелях проти 55 % у 2020 році. А 57 % інвесторів взагалі вважають, що їх спонукають відмовлятися від інвестицій у види палива. Роком раніше цей показник складав 45 %.

Автори дослідження прогнозують подальше зростання тиску. Поки що лише 39 % інвесторів закладають кліматичний ризик в оцінку вартості нафтогазових компаній, ще 40 % заявили, що планують ухвалити таку практику. Більшість опитаних визнали, що нафтогазовий сектор зробив перші кроки щодо покращення своїх екологічних показників, але цих заходів недостатньо.