2024-04-23

Aramco шукає частку Hengli Petrochemical у просуванні в Китай

Saudi Aramco почала перемовини про купівлю 10% акцій китайської Hengli Petrochemical Ltd., оскільки вона прагне забезпечити довгостроковий ринок для своєї нафти, повідомляє Bloomberg.

Згідно з заявою саудівської компанії, державна Aramco й китайська компанія підписали початкову угоду з вивчення потенційної угоди. Ніяких фінансових деталей чи термінів не було надано. 10% акцій компанії Hengli, розташованої в китайському портовому місті Далянь, мають ринкову вартість $1,5 млрд, виходячи з поточної ціни на акції.

Попит на енергоносії в Китаї сприяв зростанню нафти цього року, оскільки промисловість країни оговталася після більш тривалого, ніж очікувалося, уповільнення після пандемії коронавірусу. Aramco, яка також шукає схожі угоди з двома іншими китайськими компаніями й закрила одну транзакцію, намагалася зв’язати контракти на постачання відповідно до угод.

Саудівська Аравія бачить, що попит на нафтохімічні продукти, які використовуються для виробництва таких товарів, як пластмаси, продовжуватиме зростати протягом наступних десятиліть, навіть якщо використання нафти в транспорті, ймовірно, зменшиться з глобальним енергетичним переходом. Hengli управляє нафтопереробним заводом (НПЗ) продуктивністю 400 тис. барелів на день (б/д), який об’єднав нафтохімічні підрозділи разом з іншими підприємствами в Китаї.

Торік Aramco оголосила про план придбання частки Rongsheng Petrochemical Co. у рамках свого найбільшого іноземного придбання. Компанія також веде перемовини про частки в Shandong Yulong Petrochemical Co. і Shenghong Petrochemical. У компанії також є спільне підприємство з Китаєм, яке керує НПЗ на узбережжі Червоного моря Саудівської Аравії, НПЗ постачає дизельне й інше паливо в Європу.

«Ми продовжуємо досліджувати нові можливості на важливих ринках, оскільки прагнемо прогресу в нашій стратегії перероблення рідин на хімікати», — сказав у заяві Мохаммед Аль Кахтані, президент підрозділу Aramco. Aramco хоче більше угод в Азії, зокрема в Індії й Китаї, щоб розширити свій бізнес і забезпечити довгострокових покупців своєю сирою нафтою, сказав Аль Кахтані в інтерв'ю в січні.

Ці угоди також надають можливість для торгового підрозділу Aramco вести більше бізнесу, закуповуючи барелі для НПЗ і часто маючи доступ до частки продукції для продажу.

Рухи Aramco відбуваються й через те, що її конкурент у сусідніх Об’єднаних Арабських Еміратах також шукає мегаугоди. Abu Dhabi National Oil Co. зробила пропозицію обсягом $12 млрд для німецької хімічної компанії Covestro AG, а також веде перемовини з OMV AG про створення гіганта з виробництва пластмас вартістю $30 млрд шляхом злиття двох їхніх підрозділів.