2020-11-17

Ангола веде переговори про повернення транснаціональних алмазовидобувних компаній

Ангола веде переговори про повернення в країну найбільших світових алмазовидобувних компаній з упором на De Beers і Rio Tinto, за словами Ганги Жуніора, голови ради директорів ENDIAMA, національної алмазної компанії Анголи, який сказав, що контакти і переговори в деяких випадках «вже на просунутій стадії». Про це повыдомляэ агенство Rough and Polished

Ганга Жуніор зазначив, що можливе повернення двох транснаціональних алмазовидобувних корпорацій в Анголу э очыкуваним, з огляду на поточний рік, який він вважає складним для алмазної промисловості Анголи, а також помітне скорочення виробництва і закриття головних світових алмазних ринків через тривалу пандемію COVID-19.

Як відомо, Ангола щорічно видобуває від 9 до 10 млн каратів алмазної сировини, що становить близько третини обсягу видобутку АЛРОСА і De Beers. 

Ідея полягає в тому, щоб ангольський алмазний гігант зосередився на своєму основному бізнесі, відійшовши від непрофільних операцій, що призведе до значного збільшення податкових відрахувань, які наразі мінімальні.

У 2018 і 2019 роках державна скарбниця поповнилася надходженнями від компанії ENDIAMA в розмірі 252 і 328 млн доларів США відповідно, які через два роки повинні збільшитися майже до 1,4 млрд доларів.