2021-01-04

Альянс ОПЕК + готовий скоригувати плани з видобутку

Залежно від ринкових умов ОПЕК союзники на чолі з Росією готові скоригувати плани з видобутку нафти в рамках угоди ОПЕК +, завив генсек ОПЕК Мохаммед Баркіндо, виступаючи на Техкомітеті ОПЕК (JTC) 3 січня.

«Ми очікуємо, що світовий попит на нафту зміниться від зниження до зростання і збільшиться в цьому році до 95,9 млн б / д, або на 5,9 млн б / д. Основний приріст, порядку 3,3 млн б / д, забезпечать країни, що не входять в ОЕСР, - пояснив Баркіндо. 

Угода, укладена квітні 2020 року, мала на увазі сукупне зниження видобутку нафти на 9,7 млн ​​б / д з травня, потім обмеження були ослаблені до 7,7 млн ​​б / д до кінця року. Передбачалося і подальше послаблення - до 5,8 млн б / д, - однак зростання попиту на нафту відновлювався повільніше  ніж очікування. Таким чином, країни-учасниці угоди ОПЕК + домовилися послабити обмеження до 7,2 млн б / д (на 500 тис. б / д) на січень з подальшим коригуванням рівня видобутку щомісяця. Питання квот на лютий 2021 року вирішуватиметься завтра, 4 січня, на засіданні ОПЕК і ОПЕК +.