2008-03-27

Україна. «Укргазвидобування» вимагає вирішити питання надання спецдозволів на розробку родовищ у Львівській та Харківській обл.

ДК «Укргазвидобування» стурбована ситуацією, яка виникла у зв’язку з невиконанням Міністерством охорони навколишнього природного середовища своїх зобов’язань щодо забезпечення своєчасного надання ліцензій на користування надрами. ДК «Укргазвидобування» заявляє, що затримання видачі дозволів на промислову розробку та видобування вуглеводнів суттєво зменшує обсяги видобутку природного газу для потреб населення України. Зупинка родовищ в період опалювального сезону за формальними причинами суперечить здоровому глузду і не може бути виправданою, повідомляє прес-служба ДК «Укргазвидобування».

Зокрема, термін дії ліцензій наданих ДК «Укргазвидобування» на геологічне вивчення надр Бухтівецької ділянки Битків-Бабченського родовища завершився 15.12.2007 р., а Любешівського родовища - 05.02.2008 р (обидва - Львівська область). Компанія завершила весь обсяг геологорозвідувальних робіт на зазначених  родовищах, а підраховані запаси вуглеводнів розглянуті і затверджені ДКЗ України. Необхідні матеріали для отримання спеціальних дозволів на промислову розробку даних родовищ передані до Мінприроди 23.01.2008 р.

У зв’язку з затримкою вирішення даного питання експлуатація Бухтівецького родовища призупинена і держава щорічно втрачає більше 7 млн. куб. м природного газу. На більш потужному Любешівському родовищі щорічні втрати  складуть близько 70 млн. куб. м природного газу.

Не може бути виправдане аналогічне призупинення видобутку на інших родовищах ДК «Укргазвидобування», а саме на Яблунівському, Островерхівському, Машівському ГКР та на Золочівському блоці Юліївського родовища Харківської області.

На підставі Протокольного рішення наради у Прем’єр-міністра України від 25.02.2008 року з питання «Нарощування видобутку та ефективного використання вуглеводнів» ДК «Укргазвидобування» вважає за необхідне виконання доручення Премєр-міністра України та наполягає на оперативному вирішенні Міністерством природи питання надання спеціальних дозволів на промислову розробку Бухтівецької ділянки Битків-Бабченського родовища, Любешівського родовища, а також незаконно від’єднаного Золочівського блоку Юліївського родовища.

Продуктивний горизонт