2008-03-27

Україна. Газ і нафта на Полтавщині закінчуються?

80% родовищ нафти і газу в області вже пережили пікові часи видобутку. Полтавщина зменшує обсяги їх видобутку через неналежну геологічну розвідку та технічну відсталість видобувних підприємств. "Якщо брати статистичні показники 2006 та 2007 років, то за ними йдеться про зростання обсягів. Але це стосується збільшення кількості підприємств, які займаються на теренах області видобутком нафти та газу. Якщо брати в цілому, то намічається тенденція до спаду видобутку", - так прокоментував ситуацію у нафтогазовидобуванні заступник голови ОДА Сергій Ясинський.

За його словами для погіршення показників є декілька причин. Перша і головна - значна частина родовищ ввжається такими, що відбули свою пікову стадію видобутку. Друга - надто мало коштів вкладається в розвиток. На його думку, серед причин можливого занепаду - незадовільне оснащеннями підприємств новими засобами видобутку. "В області, фактично, немає такого обладнання, завдяки якому можна видобувати нафту й газ на глибині понад 6 тисяч метрів.
До речі, сьогодні видобуток нафти на території області здійснює 45% підприємств, які мають приватну форму власності. Всього на теренах Полтавщини розробкою нафтових і газових родовищ займається до 50 підприємств різної форми власності.

ОКІА "Новини Полтавщини"