2016-12-27

Зниження рентної плати дозволить розпочати інвестиційну програму

«Укрнафта» вітає рішення Верховної Ради знизити в 2017 році ставки ренти на видобуток нафти до рівня ставок на природний газ: з 45% до 29% для покладів глибиною до 5 тис. метрів, та з 21% до 14% для більш глибоких покладів. На жаль парламент залишив старі ставки ренти для газового конденсату і не підтримав пропозицію нафтогазових компаній, в тому числі «Укрнафти», впровадити ставку ренти в 12% для нових свердловин з метою стимулювання обсягів нового буріння вже в 2017 році.

Зниження ставок ренти на видобуток нафти дозволить «Укрнафті» заощадити приблизно 1,3 млрд грн вже наступного року. Компанія хотіла би спрямувати всі заощаджені ресурси на збільшення обсягу інвестицій, проте це буде залежати в тому числі від спроможності знайти стале рішення щодо проблеми історичної податкової заборгованості та дебіторської заборгованості. Разом з тим, компанія планує збільшити фінансування проектів інтенсифікації видобутку та критично необхідних витрат, як заміна насосно-компресорних труб,  насосного обладнання тощо.

Ставка ренти на видобуток нафти у 45% була впроваджена в серпні 2014 року за ініціативою Уряду як тимчасове рішення, коли ціна нафти за барель Urals перевищувала сто доларів США. В умовах, коли ціна на нафту знизилась до рівня 45-50 доларів за барель, зависокі податки обмежують інвестиційні ресурси нафтовиробників і призводять до падіння обсягів видобутку. За 9 місяців 2016 року «Укрнафта» спрямувала на сплату податків 5,3 млрд грн, і лише 390 млн грн – на інвестиції.

Джонатан Поппер, Виконавчий віце-президент ПАТ «Укрнафта» з питань корпоративної стратегії та розвитку: «Депутати прийняли рішення, від якого виграє не лише нафтова галузь країни, але в середньостроковій перспективі і державний бюджет. Зменшення податкового навантаження допоможе зупинити падіння обсягів виробництва. «Укрнафта» хотіла б реінвестувати заощаджені кошти і забезпечити прозорість їх використання, балансуючи це з необхідністю врегулювати податковий борг компанії».