2016-12-27

Держгеонадра про Порядок надання спецдозволів в рамках аукціону

Процедура надання спецдозволу на користування надрами передбачає, що після отримання відповідного пакету документів від заявника Служба діє у відповідності до визначеного урядом порядку. А саме, Держгеонадра зобов’язана відправити без залучення заявника  запити до Міністерства екології та природних ресурсів та обласних рад. Адже без погодження цих органів виставлення на продаж спецдозволів на користування надрами не можливе. Відтак тільки після отримання погоджень від Мінприроди та обласних рад, спецдозволи  будуть виставлені на аукціон.

Після отримання заявником статусу претендента на участь в аукціоні, Держгеонадра направляє запит до правоохоронних органів. А саме до Служби безпеки України, Національної поліції та Державної служби фінансового моніторингу  з метою перевірки заявника на причетність до фінансування тероризму в Україні.  А  кожен претендент буде допущенний рішенням аукціонного комітету до участі в торгах тільки після перевірки його правоохоронними органами.

Таким чином надходження первинної заяви щодо виставлення ділянки надр на аукціон від суб’єкта господарювання говорить лише про початок підготовки ділянки надр до аукціону чи про відмову. А також її розгляд Держгеонадрами не передбачає кінцевого отримання підприємством цієї ділянки. А є тільки виконанням обов’язкової процедури, яка регламентується Порядком проведення аукціонів,  затвердженим Постановою №594.

Примітка: Просимо журналістів ICTV звернути на це увагу. Нещодавно на цьому телеканалі вийшов сюжет про ТОВ «Софія-Дельта» з низкою юридичних неточностей щодо процедури отримання спеціальних дозволів на користування надрами через аукціон.

Зазначимо, Державна служба геології та надр України 21 листопада 2016 року отримала первинну заяву щодо виставлення ділянки надр на аукціон від ТОВ «Софія-Дельта»  з метою видобування торфу на родовищі «Берестівське», яке знаходиться у Володимирецькому районі Рівненської області. Згідно закону, перед продажем спецдозволу на аукціоні без залучення заявника Держгеонадра направляє запити щодо погодження  з Міністерством екології та природних ресурсів та обласною радою. Після отримання заявником статусу претендента, Держгеонадра направляє запит до правоохоронних органів. Відтак розгляд первинної заяви ТОВ «Софія-Дельта» не гарантує компанії отримання спецдозволу.