2015-03-16

Завершив роботу технічний семінар з питань газу нетрадиційного залягання

З 11 по 13 березня 2015 року в Державній службі геології та надр України відбувався Україно-американський технічний семінар.

Упродовж трьох днів фахівці зі Сполучених Штатів Америки ділилися досвідом у сфері видобутку газу нетрадиційного залягання. У ході технічного семінару 12-13 березня 2015 року учасники заходу заслухали доповіді фахівців кафедри нафти і газу Гірничої академії штату Колорадо Азри Тутунчу, Ердала Озкана та Альфреда Юстеса ІІІ. У ході панельної дискусії за участю представників органів виконавчої влади, геологічних підприємств, видобувних компаній та наукових установ присутні обговорили видобувні технології для нетрадиційних операцій та поводження з відпрацьованими водами, технічні та екологічні виклики в процесі розробки ресурсів нетрадиційного залягання. Крім того, розглянули питання якості цементування та геофізичних досліджень технічного стану свердловин, розробки сланцевих товщ та прогнозування видобутку. 

Учасники семінару отримали детальні роз’яснення та відповіді стосовно технологій завершення свердловин, методів стимулювання, геомеханіки нетрадиційних колекторів та інші. 

Завершуючи захід учасники висловили сподівання на подальшу співпрацю, обмін досвідом та поглиблення співробітництва. 

Держгеонадра України вдячні американським колегам за кваліфіковану інформаційну допомогу, яка дозволила українським геологам підвищити рівень знань у новій для нашої країни та перспективній сфері видобутку газу з нетрадиційних джерел.