2018-10-25

З комерційної структури у дохід держави стягнуто понад 18 млн грн

На початку 2017 року органи прокуратури виявили злочинну схему отримання незаконного прибутку від спільної діяльності у сфері газовидобування, створену комерційними структурами із залученням державних ресурсів.

Установлено, що між ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» та ПрАТ «Пласт» укладено договір про спільну діяльність, згідно з умовами якого ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» внесено у спільну діяльність право користування Стрілковим та Архангельським газовими родовищами. ПрАТ «Пласт» зобов’язувалося внести 71 млн грн, з яких внесло лише 1 млн грн, при цьому незаконно отримувало від спільної діяльності прибуток у пропорційно більшому розмірі, ніж ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз». Як наслідок, державою недоотримано понад 18 млн грн від продажу газу, видобутого під час дії договору.

У зв’язку з цим, заступник Генерального прокурора звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору про спільну діяльність, який порушував інтереси держави та суспільства в цілому.

Судами всіх інстанцій позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, Генеральна прокуратура України до сторін договору пред’явила позов про застосування наслідків недійсності правочину та стягнення у дохід держави понад 18 млн грн, незаконно отриманих у результаті спільної діяльності.

За принципової позиції прокуратури господарським судом Київської області 17.10.2018 позов задоволено.