2024-08-02

ВР розробляє нові родовища нафти й газу в Іраку

Ірак 1 серпня підписав угоду з британським енергетичним гігантом British Petroleum про розробку чотирьох нафтових і газових родовищ у північній провінції Кіркук, повідомляє Arab News.

Меморандум про взаєморозуміння підписали міністр нафти Іраку Хаян Абдель Гані та генеральний директор ВР Мюррей Очінклосс, повідомила прес-служба прем'єр-міністра країни Мохамеда Шиа Аль-Судані.

«Меморандум включає відновлення й розробку чотирьох нафтових родовищ під керівництвом Північної нафтової компанії в Кіркуку: нафтове родовище Кіркук, нафтові родовища Бай-Хассан, Джамбур і Хаббаз», – йдеться в повідомленні.

«Ця ініціатива – частина зусиль уряду з оптимального інвестування у перспективні енергетичні можливості, спрямовані на збільшення й покращення видобутку нафти, газу і сонячної енергії», — додали в прес-службі.

ВР – один із найбільших іноземних гравців у нафтовому секторі Іраку, історія видобутку нафти в країні сягає 1920-х років, коли вона ще перебувала під британським мандатом.

Як зазначають у Світовому банку, Ірак має 145 млрд барелів підтверджених запасів нафти — одні з найбільших у світі, що становить 96 років видобутку за поточних темпів.

Але Ірак прагне продовжувати розвідку, щоб збільшити свої запаси сирої нафти до понад 160 млрд барелів, заявив у травні Абдель Гані.

Попри свої величезні запаси нафти, Ірак сподівається збільшити видобуток природного газу, щоб допомогти зменшити залежність від імпорту з сусіднього Ірану, важливого постачальника для виробництва електроенергії в Іраку.

Судані неодноразово наголошував на потребі для Іраку диверсифікувати джерела енергії, щоб полегшити хронічні відключення електроенергії, особливо влітку.

Щоб зменшити свою залежність від іранського газу, Багдад почав імпортувати електроенергію з Йорданії й Туреччини і сподівається розпочати підключення до електромережі країн Перської затоки пізніше цього року.