2024-08-02

Orlen збільшить потужності з відновлювальної енергетики на 30%

Польський державний паливно-енергетичний конгломерат Orlen SA збільшить свої потужності в галузі відновлюваної енергетики майже на третину завдяки угоді на суму 1,15 мільярда злотих (290 мільйонів доларів) щодо купівлі вітрових і сонячних проектів у EDP Renováveis. Про це повідомляє Bloomberg.

Угода, оголошена 1 серпня, відображає амбіції Orlen стати ключовим гравцем у енергетичному переході країни, тоді як для EDPR вона є частиною програми обертання активів на 6 мільярдів євро (6,5 мільярда доларів). Польща, яка історично залежала від спалювання вугілля для виробництва електроенергії, нещодавно прискорила перехід на відновлювані джерела енергії, щоб досягти кліматичних цілей Європейського Союзу.

За словами головного виконавчого директора Іренеуша Фафари, Orlen все ще отримує більшу частину доходу від нафтопереробки та продажу палива, але компанія вартістю 18 мільярдів доларів має намір продовжувати займатися зеленою енергетикою.

Orlen «активно шукає подальші привабливі проекти на ринку відновлюваної енергетики, щоб скористатися кожною бізнес-можливістю, яка з’являється на нашому шляху», — сказав Фафара в заяві.

Вітряні електростанції та сонячні проекти, які перейде до підрозділу Orlen, вироблятимуть близько 400 ГВт-год електроенергії на рік — цього достатньо для забезпечення електроенергією 182 000 домогосподарств.

Акції Orlen впали на 0,3% станом на 11:23 ранку у Варшаві, тоді як індекс блакитних фішок країни WIG20 впав на 1,3%.