2021-11-09

Волинь має найбільші поклади торфу в Україні

Згідно з геологічними даними, 21 % усіх запасів торфу зосереджено в надрах Волинської області. Про це повідомляє агентство "Волинські новини".

Видобувають і переробляють його два підприємства – комунальне «Волиньприродресурс» і державне «Волиньторф». Паливо виготовляють на заводах у Маневичах та селі Прилісне Камінь-Каширського району.

Як розповідають у ДП «Волиньторф», за останні десять років мали проблеми з відведенням територій для розробки торфородовищ. Тому наразі працюють на територіях, ліцензії на які має комунальне підприємство «Волиньприродресурс». На сьогодні в розробці – родовища, загальна площа яких понад 64 га. Це при тому, що для повноцінної роботи необхідно близько 250 га. Працюють сезонно – лише з травня до вересня. З одного гектара за сезон видобувають до 650 тонн торфу.

«Понад 50% енергетичного балансу Волинської області складає саме спалення торф’яних брикетів, – зазначає директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик. – Торф хорошої якості, підходить саме для таких потреб, його калорійність досить висока. Це чудова альтернатива дорогому паливу, як-от природний газ. До того ж, його можна назвати біопаливом».

Варто зауважити, що виробництво торфобрикету – досить затратний процес. Для того щоб виготовити одну тонну брикету, потрібно дві тонни сировини.