2015-11-27

Вирішення питань розвитку геологічної галузі потребує наукового підходу

Здатність країни забезпечити себе власними сировинними ресурсами визначає рівень її добробуту, конкурентоспроможності, а головне – національної безпеки. Сучасний розвиток геології вимагає раціонального відповідального надрокористування та збалансованого шляху розвитку мінерально-сировинної бази, що можливе лише з урахуванням тенденцій розвитку ринків мінеральної сировини, потреб економіки та впровадження новітніх наукових підходів. 

Надра України ще мають багато таємниць, потребують і глибоких наукових знань, і застосування найсучасніших технологій.

У нашій країні є інтелектуальний, науковий, кадровий та ресурсний потенціал для забезпечення потреб національної економіки у мінеральних ресурсах, формування геологічної галузі сучасного європейського типу.

Проблеми, що стоять перед геологічною галуззю, зокрема, обмежене державне фінансування геологорозвідувальних робіт, застаріле обладнання та методи проведення ГРР, визначають необхідність розробки інноваційних підходів, наукових теорій, методів і технологій пошуку і розвідки. 

Отже, розвиток геологічної галузі неможливий без взаємодії профільного органу влади з науковими установами.

24 листопада 2015 року т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін зустрівся з представниками Інституту геологічних наук Національної академії наук України. 

Учасники зустрічі, зокрема, обговорили питання необхідності більш тісної співпраці органів влади, геологічних підприємств, науковців та громадськості з метою пошуку шляхів розв’язання актуальних проблем галузі.

За результатами зустрічі прийнято рішення про створення при Держгеонадрах України робочої групи з наукової діяльності, до складу якої увійдуть представники провідних наукових установ та організацій держави.