2016-09-16

Вийшло дослідження, присвячене енергетичній дипломатії

Аналітики DiXi Group представили дослідження, присвячене міжнародному досвіду енергетичної дипломатії, та рекомендації щодо посилення цього напрямку в Україні.

Документ презентували в ході круглого столу «Дипломатичний фронт. Шляхи посилення енергетичної безпеки», який організували два профільні комітети Верховної Ради (Комітет з питань ПЕК, Комітет у закордонних справах).

Автори роботи ставили собі за мету дослідити деякі приклади політики енергетичної дипломатії, які використовуються в США і країнах ЄС, а також оцінити роль міжнародних організацій, договорів та аналітичних центрів у її формуванні.

"В публічній площині завдання енергетичної дипломатії зведено практично до єдиного питання - безпеки постачань енергоносіїв: газу, ядерного палива, вугілля. Водночас, серед ключових завдань нашої енергополітики за кордоном - залучення інвестицій, просування інтересів бізнесу, нейтралізація загроз, розвиток міжнародних форматів взаємодії та стандартів, - сказав Роман Ніцович, керівник програм DiXi Group, - Ми вивчили досвід США та ЄС, а також окремі приклади, як ефективно побудувати роботу різних органів влади для просування інтересів України у світі."

Дослідження є фактично вступом до Стратегії енергетичної дипломатії України, яка розробляється групою експертів і буде представлена у найближчий час. Це проект ініційовано наприкінці 2015 року представниками Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Робоча група із розробки стратегії позиціонування України на зовнішніх енергетичних ринках працювала за підтримки Міністерства закордонних справ України та Міжнародного фонду "Відродження".

Це дослідження підготовлено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).

DiXi Group висловлює подяку Михайлу Бно-Айріяну за координацію експертної роботи над документом, а також учасниці Програми імені Фулбрайта Зої Рипецьки (Zoe Ripecky) за надзвичайну допомогу в написанні роботи.