2022-02-11

Видобуток необроблених алмазів у 2021 році досяг 116 млн каратів

Виробництво необроблених алмазів у 2021 році зросло на 5 % і досягло 116 млн каратів, що все ще на 20 % нижче за допандемійний рівень 2019 року, йдеться в 11-й доповіді про стан світової алмазної промисловості під назвою «Початок блискучого відновлення» ('A recovery shapes up'), спільно підготовленому Антверпенським всесвітнім алмазним центром AWDC та провідним консалтинговою компанією Bain & Company.

Основний приріст припав на Ботсвану, Канаду, Росію та ПАР. У Ботсвані збільшення видобутку на 5 млн каратів відбулося завдяки переробці групою De Beers руди вищої якості у Джванензі (Jwaneng). На родовищах Екаті (Ekati) та Ренард (Renard) у Канаді було додатково видобуто 4 млн каратів алмазної сировини.

Виробництво De Beers у Південній Африці збільшилося за рахунок переробки руди з більш високим вмістом алмазів, що видобувається у відкритому кар'єрі Венеція (Venetia).
Продаж необроблених алмазів зріс у 2021 році на 62 %. Видобувачі збільшили обсяги виробництва та скоротили запаси, щоб задовольнити високий попит з боку огранювачів та полірувальників. Ціни на алмазну сировину зросли, тому що компанії середнього класу поспішили поповнити запаси, щоб задовольнити зростаючий попит. Наприкінці 2021 року запаси у добувній промисловості досягли історично низького рівня – близько 29 млн каратів, що близько до середнього технічного рівня запасів.

Очікується, що у 2022 році видобуток становитиме понад 120 млн каратів, але навряд чи досягне протягом наступних п'яти років до пандемійного рівня. Найбільшу загрозу в короткостроковому плані становлять штами коронавірусу (наприклад, омікрон), які можуть знову порушити виробництво та логістику.

Нові великі алмазні проєкти не були оголошені при тому, що інвестиції в геологорозвідку обмежені, тому зростання видобутку, швидше за все, залишиться на рівні 1-2 % на рік протягом наступної половини десятиліття. Перспективне зростання попиту та дефіцит виробництва сприяють стабільності чи подальшому зростанню цін на необроблені алмази, йдеться у доповіді.