Китай побудує в пустелі Гобі потужні сонячні та вітряні електростанції

Нові плани Китаю в галузі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) будуть зосереджені на пустелі Гобі та інших пустельних регіонах країни. На думку уряду, це прискорить будівництво величезних вітряних та сонячних електростанцій та розширить можливості для передачі енергії, йдеться у новому документі китайських регулюючих органів, передає Reuters.

Для досягнення своїх кліматичних цілей Китай – найбільше у світі джерело викидів парникових газів – розробляє політику, яка забезпечить «зелену та низьковуглецеву трансформацію» енергетичної системи, в якій традиційно домінує вугілля.

Пекін прагне довести загальну вітрову та сонячну потужність до 1200 гігават (ГВт) до кінця 2030 року, що майже вдвічі перевищує поточний рівень, і поступово скорочуватиме використання викопного палива. До 2060 року КНР має намір стати вуглецево-нейтральною.

Національне управління енергетики (NEA) заявило у керівних принципах, опублікованих пізно ввечері 10 лютого, що необхідні нова політика та інституційні механізми для того, щоб Китай міг повною мірою скористатися перевагами зеленої енергії.

У документі зазначається, що до 2030 року Китай створить систему, що дозволяє задовольняти весь новий попит на енергію за рахунок невикопних джерел палива, оскільки NEA планує диверсифікувати канали фінансування ВДЕ та покращити стимули та ринкові механізми, включаючи систему «сертифікації екологічно чистої продукції» споживачів [чистої енергії].

Крім пустельних проєктів, Китай також працюватиме над покращенням системи передачі електроенергії в сільській місцевості, дозволить локальним співтовариствам інвестувати у ВДЕ та отримувати прибуток.

Хоча Китай хоче, щоб відновлювані джерела енергії задовольняли більшу частину нового попиту на енергію, уряд країни, як і раніше, очікує, що споживання вугілля зростатиме як мінімум до 2025 року. Дослідники з Державної мережевої корпорації прогнозують, що у 2021-2025 роках можна буде збудувати ще 150 ГВт вугільних електростанцій.

У нових керівних принципах у галузі енергетики йдеться, що Китай зробить чисте споживання вугілля своїм пріоритетом і надалі закриє невеликі та неефективні шахти, електростанції та системи опалення, а також надасть більше підтримки для систем уловлювання та зберігання вуглецю на існуючих теплових електростанціях.