2024-08-07

Видобуток нафти і газу в США обмежений через зниження цін

У США видобуток нафти й газу продовжує знижуватися чи залишатися на колишньому рівні. Це пов'язано з тим, що ціни на енергоресурси впали за останні два роки, повідомляє Reuters. 

Загальний обсяг видобутку сирої нафти й конденсату у 48 штатах, де рівень життя нижче від середнього, за винятком федеральних вод Мексиканської затоки, становив у середньому 11 млн барелів на добу (б/д) у травні 2023 року. Це на 300 тис. барелів менше, ніж того ж місяця роком раніше.

Сезонний приріст був найнижчим із першої хвилі пандемії коронавірусу 2020 року. До цього такий показник спостерігався після масштабної війни між виробниками сланцевої нафти США й Саудівською Аравією у середині 2010-х.

За даними Управління енергетичної інформації США (EIA), видобуток нафти зріс лише на 0,4 млн б/д порівняно з попереднім роком. На початку 2023 року цей показник становив від 0,8 до 1 млн б/д.

У липні 2024 року кількість бурових установок у середньому становила 479, що значно менше, ніж попереднього року (534) й у грудні 2022 року (623). Зниження цін та уповільнення темпів зростання видобутку сланцевої нафти у США дозволили Саудівській Аравії з союзниками з ОПЕК збільшити власне виробництво шляхом скасування попередніх скорочень і відновити деяку частку ринку.

Проте останнім часом ціни на нафту продовжили знижуватися. Трейдери дедалі більше стурбовані економічним спадом у найбільших економіках і пов'язаним із ним уповільненням зростання споживання нафти. Однак якщо уповільнення споживання не відбудеться, то уповільнення видобутку сланцевої нафти створить передумови для ОПЕК+, щоб скористатися деяким поєднанням збільшення видобутку та/або цін пізніше у 2024 й 2025 роках.