2024-08-07

Темпи електромобільності впливатимуть на видобуток нафти

Авторитетна європейська аналітична компанія Rystad Energy оцінює поточні світові запаси нафти в 1,5 трлн барелів. З 2019 року ця оцінка впала на 700 млрд барелів через скорочення у світі діяльності з розвідки нафти.

«У разі якщо зростання попиту на нафту триватиме, а поширення електромобілів сповільниться, то поточних запасів не вистачить для того, щоб забезпечити світове споживання нафти», — вважають аналітики.

За їхніми даними, обсяг нафторозвідки впав, оскільки інвестори побоюються, що нові відкриття залишаться поза увагою через електрифікацію транспортних засобів, що триває, і очікуваного спаду як попиту на нафту, так і цін.

«Орієнтир у 1,5 трлн барелів дає розуміння того, скільки нафти може бути видобуто у найближчі 100 років. Але він реалістичний і економічно вигідний лише в тому разі, якщо попит на нафту не буде порушено енергетичним переходом, а ціни на нафту зростуть набагато вище за $100 за барель», — наводить Trend слова експертів Rystad Energy.

Як вважають аналітики, у такому разі загальний обсяг видобутку нафти досягне піка близько 2035 року на рівні 120 млн б/д, а потім різко знизиться до 85 млн б/д на 2050 рік. 

«Запасів нафти, що залишилися у світі, недостатньо для підтримки попиту на нафту, якщо не буде переходу на електромобілі. Спроби обмежити постачання нафти навряд чи вплинуть на обмеження глобального потепління. Натомість єдиний можливий спосіб утримати зростання глобальної температури нижче від 2 градусів за Цельсієм – забезпечити швидку електрифікацію дорожнього транспорту», ​​– вважає керівник відділу аналізу Rystad Energy Пер Магнус Нісвін.