2021-05-12

Відбулася перша у 2021 році експедиція з вивчення біорізноманітності Ржищівської ОТГ

Команда науковців відвідала Екологічну станцію “Глибокі Балики” з метою весняного обстеження степових ділянок Ржищівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Про це повідомляє Українська природоохоронна група на своєму сайті. 

Ентомолог Сергій Глотов займався вивченням жуків-стафілінід. Як наголошується на сайті, більшість стафілінідів чітко приурочені до існування в певних природних біоценозах та здатні чутливо реагувати на зміни стану довкілля, що дозволяє використовувати їх як потенційні об’єкти для біоіндикації та моніторингу стану екосистем.

Теріологи Наталія Брусенцова та Михайло Русін досліджували представників степової фауни. Під час наукових досліджень було проведено картування нір бабака степового (занесеного до Червоної книги України), визначення структури поселень та оцінка перспектив існування місцевої популяції бабаків. 

Проєкт інвентаризації біорізноманіття розпочато з ініціативи Фонду захисту біорізноманіття України та відбувається на базі Ecological Research Station “Hlyboki Balyky”. Протягом року до інвентаризації буде долучено близько 40 професійних зоологів та ботаніків. Детальний звіт інвентаризації буде оприлюднений в кінці 2021 року. Він буде доступний для використання відомостей при підготовці нового видання Червоної книги України, створення смарагдових територій. Крім того, зібрана інформація про поширення видів буде передана до світової бази Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Долучитись до інвентаризації біорізноманіття Ржищівської ОТГ можна за допомогою інструменту «iNaturalist».