2021-11-02

Вчені класифікували зсув у Лос-Анжелесі як небезпечний для Європи та США

Дослідники попереджають, що зсув у Лос-Анджелесі може вбити «мільйони людей у Європі» та вздовж східного узбережжя США, оскільки мільйони тонн скельних порід впадуть в Атлантичний океан і викличуть мегацунамі. Про це повідомляє Lenta.ua

До ризику виверження вулканів додаються зсуви, що є звичайним явищем на новостворених островах, таких як Ла-Пальма.

Геолог Білл Макгуайр з Університетського коледжу Лондона (UCL) стверджує, що тиск газу може зрости в майбутньому виверженні та розколоти острів уздовж лінії розлому, що проходить уздовж дороги Ла-Пальма. Пан Макгуайр та інші простежили лінію розлому не менше дев'яти миль і вважають, що вона настільки довга, що, якби вона розкололася, п'ятсот мільярдів тонн гірських порід вислизнули на тисячі футів в океан.

Він вважає, що удар скелі в океані призведе до утворення водяної бані заввишки майже 3000 футів. 

Геолог стверджує, що це також сформує "цунамі на березі океану", яке буде "не менш руйнівним, ніж ті, що обрушилися на Індійський океан".

Величезна кількість енергії, що закачується в океан, могла б створити те, що один вчений назвав «мегацунамі», з хвилями, що розбігаються в усіх напрямках.Комп'ютерні прогнози припускають, що вони можуть прокотитися до 4000 миль до східного узбережжя США.