2019-02-13

"Важливо залучати нових міжнародних інвесторів до розвитку газовидобутку в Україні та створення додаткових передумов для покращення безпеки постачань" - Н. Бойко

У Міненерговугілля під головуванням заступника Міністра з питань європейської інтеграції Наталії Бойко проведено нараду з представниками Посольства США в Україні щодо Угод про розподіл вуглеводнів.     

Учасники обговорили низку питань стосовно збільшення видобування газу в Україні, як це передбачено Концепцією розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року та можливостей для максимального залучення іноземних компаній.     

Наталія Бойко ознайомила з роботою, яка здійснюється Міненерговугілля спільно з Асоціацією газовидобувних компаній України, іншими стейкхолдерами для прискорення процесу залучення інвестицій та підтримки інвесторів, які мають намір прийти на український ринок. Відзначила роботу Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції на чолі з Міністром енергетики та вугільної промисловості, до складу якої входять представники міністерств та відомств, народні депутати. Зазначена комісія має повноваження на основі аналізу проводити конкурсний відбір та затверджувати переможців на укладання УРП.     

Також підкреслила, що дієвим інструментом для забезпечення прозорості у процесі залучення бізнес-партнерів є проведення аукціонів для отримання прав на користування родовищами газу та нафти у системі Prozorrо.     

У зустрічі з американської сторони взяли участь Хізер Белл, керівник представництва Департаменту енергетики Посольства США в Україні, а також Мартін Классенс, керівник Комерційної служби, Такер Браун, дипломат з питань енергетики Економічного відділу, Оксана Сухіна, економічний аналітик, помічник Радника з Економічних питань Посольства США в Україні та Шукру Богут, старший Радник з питань енергетики Агентства з питань міжнародного розвитку США.     

Українську сторону представляли Олександр Пінчук, державний експерт Експертної групи планування, моніторингу та оцінки впливів Директорату викопних видів палива; Олексій Гладкий, заступник начальника Управління – начальник відділу двостороннього співробітництва та міжнародних договорів Управління міжнародного співробітництва