2019-02-13

Створення онлайн-платформи для звітування за стандартами ІПВГ

Питання щодо створення онлайн-платформи для звітування за стандартами Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) з метою розкриття даних видобувних галузей у  межах реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» обговорили в Міненерговугілля  під час робочої зустрічі під головуванням державного секретаря Максима Немчинова. Завдання щодо створення такої платформи передбачено Законом України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», який набув чинності у 2018 році.

Максим Немчинов наголосив, що Міненерговугілля зацікавлене у впровадженні онлайн-платформи та надаватиме з свого боку сприяння для виконання  поставлених завдань. Також зазначив, що дотримання вимог нового законодавства, яке відповідає європейським вимогам, зокрема і з питань прозорості у видобувних галузях,   є запорукою успішної імплементації реформ.

У нараді взяли участь  представники Секретаріату Ініціативи прозорості видобувних галузей, ГО «Діксі Груп», USAID, Німецького міжнародного співтовариства GIZ та  компанії Ernst & Young.

Представники проекту презентували  підсумки  дослідження, яке проводилося на замовлення ГО «Діксі Груп» в межах проекту «Прозора енергетика»  з серпня по грудень 2017 року.

Ключовими результатами дослідження стали аналіз даних, необхідних для звітування за стандартами  ІПВГ, способи взаємодії системи з державними органами, бізнес-процеси, які існуватимуть у роботі системи, функціональні та технічні вимоги, а також  дорожня карта впровадження з альтернативними варіантами реалізації. Крім того, проведено відповідні консультації з Міненерговугілля, Держгеонадрами, Держстатом та НКРЕКП.

Також  ознайомили з можливостями системи, яка розроблена з урахуванням досвіду IT-платформ  у світі, розумінням потреб бізнесу і держави та має складатися з 6 модулів: модуль управління, кабінет розпорядника, аналітичний модуль, управління довідниками, веб-портал та  сховище даних.

До функціонування системи, згідно з проектом, будуть залучені надрокористувачі, які подають звітність,  державні органи,  відповідальні за передачу даних до ІПВГ, адміністратор ІПВГ, який формує Звіт,  адміністратор порталу, а також  громадськість і представники ЗМІ, які матимуть змогу отримувати цю інформацію та робити дослідження на основі отриманих даних.

Дорожньою картою визначено 4 етапи впровадження платформи, які, зокрема,  передбачають внесення змін до законодавства та  виконання низки технічних рішень для ефективного функціонування платформи.

 Учасники зустрічі обговорили питання  організаційної моделі, можливостей розміщення системи, подальшого адміністрування тощо. Створення онлайн-платформи має не лише скоротити витрати на підготовку щорічних звітів за стандартами ІПВГ, але й забезпечити   надання актуальної  інформації про стан справ у видобувній галузі у форматі відкритих даних для спрощення її обробки зацікавленими сторонами.