2022-02-21

В ЄС генерація на вугільних електростанціях зросла вперше за майже за 10 років

Вироблення електроенергії на вугільних електростанціях у Європі зросло у 2021 році — вперше за майже 10 років. Показник збільшився на 18 % порівняно з 2020 роком і досяг 579 терават на годину (ТВт*год), що випливає з дослідження норвезької консалтингової компанії Rystad Energy.

Під впливом стратегії декарбонізації європейського енергетичного ринку обсяги вугільної електрогенерації в регіоні знижувалися з 2012 року. Проте різке зростання цін на газ та проблема доступності електрики, що виробляється за допомогою вітру, води та атомних електростанцій, призвели до необхідності заповнювати нестачу електроенергії за рахунок вугілля, зазначається у доповіді Rystad Energy.

У разі подальшого зростання цін на газ генерація на вугільних електростанціях може зрости ще на 11 % у 2022 році — до 641 ТВт*рік, прогнозують експерти Rystad.

Тим часом генерація у гідро- та вітроенергетиці вперше скоротилася минулого року на тлі зниження швидкості вітру та падіння рівня води в європейських річках. Це підтримало попит на викопне паливо. Хоча аналітики очікують, що вітряні електростанції трохи збільшать виробництво електроенергії — з 447 ТВт*рік до 469 ТВт*рік — вони прогнозують збереження генерації на ГЕС на низьких рівнях.

Проблиск надії для енергетичного ринку Європи минулого року з'явився на атомних електростанціях. Виробок у цьому секторі зріс на 6 % — до 884 ТВт*рік. Проте перспективи не такі райдужні. Французька енергетична компанія Electricite de France SA (EDF) минулого тижня вдруге за місяць погіршила прогноз електрогенерації на АЕС у 2022 та 2023 роках через знесення реакторів та непередбачені виходи їх з ладу.