До кінця року світовий попит на нафту має перевищити докризовий рівень

Ціни на нафту можуть перевищити позначку $100 / бар. у наступні 6-9 місяців, оскільки у 2022 році попит на пальне зросте до рекордних показників. Про це повідомляє Enkorr із посиланням на прогноз головного виконавчого директора Vitol Group Рассела Харді.

На його думку, баланс попиту та пропозиції на ринку продовжить погіршуватися, і щоденне споживання нафти перевершить докризові рівні до кінця 2022 року.

«Світовий попит, ймовірно, перевищить 100 млн б / д до кінця року, – заявив Харді в інтерв'ю агентству Bloomberg. — Споживання нафти має зрости у другому півріччі, якщо туристична активність продовжуватиме повертатися до норми».

Нафтові компанії нарощують видобуток, але не справляються з темпами зростання попиту на тлі відновлення світової економіки, що триває, від наслідків пандемії COVID-19. Деякі з країн ОПЕК+, що різко скоротили видобуток у 2020 році, як і раніше, не можуть відновити її, тоді як американські сланцеві компанії воліють спрямовувати кошти на заохочення акціонерів, а не на збільшення виробництва.

"Ринку потрібно більше нафти", – вважає Харді. Попит до кінця цього року, за його оцінками, буде на 1–2 млн б / д вище за рівень 2019 року.