2017-11-08

Щодо ефективності проведення перших конкурсів на укладення угоди про розподіл вуглеводнів

Важливо забезпечити максимальну відкритість та прозорість під час проведення конкурсів на укладення угод про розподіл вуглеводнів. На цьому наголосив Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик на засіданні Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції, яку він очолює.

На засіданні заслухали інформацію щодо опрацювання проектів постанов Кабінету Міністрів України «Про проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Варвинська» та «Про проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Берестянська, Смілянська, Романівська, Шубінська та Новостепанівська».

Ігор Насалик зазначив, що Україна потребує збільшення видобування газу, як це передбачено цілями щодо збільшення видобування вуглеводневої продукції до 2020 року. Для цього є можливості та ресурси. Маючи значні розвідані запаси, Україна видобуває всього 2% з них – це не те, що потрібно Україні. Крім того, за словами Міністра, європейські партнери підкреслюють досягнення України в законодавчому полі, водночас зазначають про необхідність прискорення практичних кроків для збільшення власного видобування газу. Ігор Насалик зазначив, що проведена велика підготовча робота з адміністраціями областей, органами місцевого самоврядування.

«Ми врахували побажання громадських організацій щодо посилення прозорості та ввели до умов проведення конкурсів вимоги щодо розкриття кінцевого бенефіціара, щоб ні в кого не виникало ніяких сумнівів, та другу позицію щодо дотримання компанією інвестиційних зобов’язань», - повідомив Міністр.

Він зауважив про важливість створення умов для зацікавлення у тому числі великих гравців ринку газу, які мають ресурси для буріння свердловин на ділянках, розташованих у складних геологічних умовах та потребують значних капіталовкладень.

У ході засідання заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко доповіла про доопрацювання проектів постанов у частині внесення плати за участь у конкурсі на основі висловлених пропозицій під час засідань робочої групи. Також вона зазначила, що Міненерговугілля направить проекти актів відповідно до регламентних вимог на погодження до зацікавлених ЦОВВ.

Переважною більшістю голосів комісія схвалила проекти постанов. При цьому Ігор Насалик зазначив, що кінцеве рішення з цього питання буде приймати Кабінет Міністрів України.