2018-08-13

Урядовий комітет схвалив потужний крок до енергонезалежності України

На засіданні Урядового комітету 9 серпня було схвалено проект розпорядження Кабінету Міністрів України, яке відновить роботи з пошуку та видобутку газу на Юзівській ділянці на основі угоди про розподіл продукції. Нагадаємо, що за результатами відкритого конкурсу до Юзівської угоди в якості оператора входить нідерландська компанія Юзгаз Бі.Ві., яка запропонувала найкращу інвестиційну програму пошукових робіт.

Технічним оператором Юзівської угоди, який відповідатиме за організацію виконання робіт з пошуку і видобутку газу і нафти, буде словацька NAFTA- дочірня компанія 100-відсоткового власника Юзгаз Бі.Ві. центрально-європейського енергетичного холдингу ЕРН. NAFTA вже більше 100 років видобуває газ в Європі, Азії та на Близькому сході, застосовує сучасні технології та дотримується екологічних стандартів.

Компанією енергетичного холдингу ЕРН (EP Power Europe a.s., загальна вартість активів 3,9 млрд. євро) було надано гарантію Уряду щодо повного і своєчасного виконання програми робіт за Юзівською угодою.

Після укладення Юзівської Угоди вже найближчим часом NAFTA планує якнайшвидше розпочати роботи з метою видобутку газу вже наступного року. Паралельно із зазначеною програмою «раннього видобутку» буде проводитися комплексне геологічне вивчення Юзівської ділянки.

Довідково:
EPH – це вертикально інтегрована енергетична група, яка володіє і керує активами у Чехії, Словаччині, Німеччині, Італії, Великій Британії, Польщі та Угорщині з головним офісом у Празі. Основні напрями діяльності ЕРН: видобуток корисних копалин, виробництво електроенергії та тепла, дистрибуція електроенергії та газу, транзит газу, підземні сховища газу, розвідка та видобуток нафти та газу, торгівля енергією. EPH включає понад 50 компаній по всій Європі, в яких працюють більш ніж 25 000 співробітників.

NAFTA вже більше 100 років займається пошуком і видобутком газу і нафти, застосовує сучасні технології, так як багато нафтогазових родовищ в Центральній Європі відносяться до категорії важковидобувних. За час існування компанією NAFTA були пробурені понад 3200 свердловин, з яких близько 50 – з використанням сучасних західних стандартів лише протягом 2004-2017 років. Зокрема компанією NAFTA пробурена найглибша свердловина в Словаччині (6505 метрів).

NAFTA має досвід здійснення проектів пошуку та видобутку нафти і газу в багатьох країнах Європи, Азії та Близького Сходу.