2015-06-22

Урядовий комітет підтримав проект розпорядження про проведення позапланових перевірок

19 червня, Урядовий комітет з питань розвитку інфраструктури та екологічної політики під головуванням Віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського підтримав проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про надання Державній службі геології та надр дозволу на проведення позапланових перевірок».

«Зараз навіть в Держгеонадрах не знають точної кількості свердловин, які передано за договорами спільної діяльності. Державний контроль за обсягами видобутку корисних копалин фактично відсутній. Необхідно унеможливити будь-які зловживання та забезпечити контроль розробки надр нашої країни. Наступним кроком після позапланових перевірок спеціальних дозволів на користування надрами має стати перехід на угоди про розподіл продукції», – зауважив під час обговорення  Віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський.

Інвентаризація договорів про спільну діяльність в нафтогазовидобувній галузі та здійснення комплексного аудиту використання видобувними підприємствами спеціальних дозволів передбачені Коаліційною угодою. Крім того, Держгеонадрами отримана постанова Генеральної прокуратури України щодо проведення 53 позапланових перевірок спеціальних дозволів на користування надрами, виданих ПАТ «Укргазвидобування». Також до Держгеонадр надійшли ряд постанов обласних управлінь МВС та прокуратури про призначення позапланових перевірок надрокористувачів.

Окрім родовищ ПАТ «Укргазвидобування» проект розпорядження передбачає перевірку родовищ ПАТ «Кварцсамоцвіти», в тому числі ДП «Бурштин України».