2016-03-23

Уряд має пришвидшити розгляд законопроектів про НКРЕКП, дерегуляцію та перерозподіл ренти на місця – Бєлькова

Кабінет міністрів має розглянути та внести на розгляд Верховної Ради низку законодавчих ініціатив, які здатні позитивно вплинути на стан газового сектору, серед яких №2966-д «Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг».
 
Про це заявила Заступник голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, нардний депутат  Ольга Бєлькова під час Українського газового інвестиційного форуму.  
 
«Звертаюсь членів Кабінету міністрів щоб на «установчому засіданні» замість повторювати про необхідність перерозподілу ренти або вдосконалення інвестиційних інструментів ,  ви поставили на розгляд важливі депутатські інціативи  - законопроекти №3096 про дерегуляцію, №3038 щодо перерозподілу ренти, а також  про створення незалежного регулятора №2966,» - сказала Ольга Бєлькова.
 
На думку народного депутата, сьогодні Україна виглядає не дуже привабливо для інвестицій на фоні інших країн та кризи в індустрії в цілому. Також малоймовірно, що внутрішні інвестиції здатні вивести внутрішній видобуток до 27-28 млрд кубометрів в 2020 році і  Україна має сподіватися на «розумні гроші» або компанії, які які шляхом інтенсифікації видобуку зможуть досягти відчутних результатів.  
 
«Як політик, я виступаю, щоб знизити ренту і ввести більш високий податок на прибуток. Градація ставки ренти за глибинами видобутку дійсно виглядає трохи надуманою.
 
Негативною рисою нашої інтустрії є також корупція. Минулого року Україна почала працювати над Інінціативою прозорості видобуваних галузей (EITI). Я буду допомагати кожній компанії, яка готова відкривати відповідні дані щодо платежів до бюджету,» - сказала Ольга Бєлькова.
 
ЗІ слів народного депутата, на сьогодні видобуток газу становить 6% у податкових платежах та 2% у ВВП, тоді як ціллю України є показник 10% податкових платежів та 10% ВВП, щоб наблизитись до світових стандартів.