2016-03-23

У першому аукціоні 2016 року Держгеонадра залучила до держбюджету понад 12 млн грн

Прес-реліз. Державна служба геології та надр України провела перший у 2016 році відкритий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. За результатами відкритих торгів сукупна початкова вартість лотів збільшилася на понад 3 млн грн. – з 9,5 млн грн. до 12,5 млн грн.  

Аукціон став четвертим у практиці проведення відкритих торгів Службою, він відбувся у присутності ЗМІ та в супроводі онлайн-трансляції в режимі реального часу. Серед восьми лотів, виставлених на аукціон, були представлені спецдозволи на геологічне вивчення і видобуток таких корисних копалин: нафта, газ природний, конденсат; газ сланцевих товщ; пиляльні вапняки, пісок і піщано-гравійна суміш. В ході аукціону найбільше зросла вартість Бистрицької площі у Львівській обл.: спецдозвіл на геологічне вивчення, у т.ч. дослідно-промислову розробку нафтогазоносних надр, по цьому лоту був проданий за 2 321 980 грн. у порівнянні зі стартовими 301 980 грн.

Держгеонадра запровадила практику відкритих торгів минулого року. За результатами трьох аукціонів загальна сума залучених коштів до держбюджету досягла майже 45 млн грн., перевищивши стартову вартість лотів у близько 3,7 разів. Так в ході першого аукціону, що відбувся 24 липня 2015 року, до держбюджету залучено близько 38,5 млн грн (без урахування вартості викупу геологічної інформації) при стартовій вартості лотів у 12 млн грн.; на другому аукціоні (10 листопада 2015 року) – близько 15 млн грн при стартовій вартості 2,8 млн грн.; а третій аукціон, який відбувся 16 грудня 2015 року, поповнив державну казну майже на 15 млн.грн.

«Ми й надалі будемо розвивати практику відкритих аукціонів, яка доводить свою ефективність і відкриває нові можливості для залучення інвесторів. Єдиний і прозорий критерій перемоги в аукціонах – ціна, саме такий підхід дозволяє ефективно залучати надходження держбюджету і створює умови відкритої чесної конкуренції. Четвертий відкритий аукціон засвідчив зацікавленість надрокористувачів не лише у видобутку корисних копалин, а й у геологорозвідці, що є дуже позитивним сигналом, який підтверджує стратегічну зацікавленість підприємств у розробці надр і готовність взяті на себе інвестиційні зобов’язання», – підкреслив Микола Бояркін, т.в.о Голови Державної служби геології та надр України.

До участі в четвертому аукціоні були допущені всі компанії, які подали заявку на участь, окрім ТОВ «Ютекснафтогаз»: за рішенням аукціонного комітету, який відбувся 17 березня 2016 року, після розгляду заявки ТОВ «Ютекснафтогаз» була визначена її невідповідність положенням Постанови Кабінету Міністрів України №594 через відсутність пакету необхідних документів.  

Про результати проведення трьох попередніх аукціонів у 2015 році читайте тут:

На другому відкритому аукціоні Держгеонадра України залучили до державного бюджету майже 15 млн грн.
В Україні відбувся перший в цьому році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.