2021-06-22

UNCG проаналізували ділянки Держгеодастру на Тернопільщині та Харківщині на предмет заповідних територій

ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG) розглянула винесені на земельні торги обласними підрозділами Держгеокадастру ділянки на предмет цінних та особливо охоронюваних природних територій на Сумщині, Чернігівщині, Полтавщині та Київщині. 

На Сумщині майже 33 % (836 га) всього, що виставлено на торги – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 2 ділянки потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 36 га. Тобто 4 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 1 % всіх, що виставлені на Сумщині – становлять смарагдові території.

На Чернігівщині 90 % (946 га) всього, що виставлено на земельні торги в області, – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 5 ділянок потрапляють  до  затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 125 га. Тобто 13 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 12 % всіх, що виставлені на Чернігівщині – становлять смарагдові території.

На Полтавщині майже 47 % (675 га) всього, що виставлено на земельні торги в області, – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 11 ділянок потрапляють  до  затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 264 га. Тобто 39 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 18 % всіх, що виставлені на Полтавщині – становлять смарагдові території.

На Київщині 1. 68 % (1963 га) всього, що виставлено на земельні торги в області, – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції. 15 ділянок потрапляють  до  затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 229 га. Тобто 11 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 8 % всіх, що виставлені на Київщині – становлять смарагдові території.

Враховуючи підписання Президентом України, всупереч позиції природоохоронної громадськості та науковців законопроєкту №2194, який передає державні землі органам місцевого самоврядування, подальше рішення щодо майбутнього цих земельних ділянок залежить від громад.