2024-03-14

«Укрнафтобуріння» отримає більше 1 млрд грн чистого прибутку

За підсумками 2023 року ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» отримає більше 1 млрд грн чистого прибутку. «Ми планували чистий прибуток до 1,5 млрд грн. Але через анулювання спецдозволу та зупинку цей показник впаде орієнтовно до 1,1 млрд грн», - розповів голова правління компанії Олег Мальчик, уточнивши, що це попередні дані.

За його словами, з початку року і до моменту фактичного переходу компанії під управління Укрнафти (12 липня 2023 року), прибуток становив 186 млн грн. За період з липня по грудень 2023 року вдалося отримати прибуток в розмірі 905 млн грн. Це з урахуванням того, що весь грудень минулого року компанія не вела видобуток.

Попри те, що компанія і до переходу під державне управління була прибутковою, під час аудиту фінансової звітності було знайдено 18 млрд грн дебіторської заборгованості, яка мала ознаки безнадійної. «Це або передплата за якісь товари, або фінансова допомога», - каже Олег Мальчик.

Щодо окремих компаній, які мають заборгованість перед УНБ на суму майже 5 млрд грн, ще в червні 2023 року розпочато процедури банкрутства. Але новий менеджмент встиг подати заяви про визнання грошових вимог і такі вимоги були визнані судом. Внаслідок цих дій УНБ було включено до переліку кредиторів тих компаній, які перебувають в стані банкрутства.

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» - одна з найбільших приватних газонафтових компаній України. Влітку 2023 року компанію було передано в управління ПАТ «Укрнафта». Укрнафтобуріння було змушене зупинити видобуток газу та нафти з 1 грудня 2023 року на виконання рішення Шостого апеляційного суду.