2017-02-22

«Укрнафта» збільшує інвестиції в програми інтенсифікації видобутку

Відповідно до інвестпрограми на 2017 рік ПАТ «Укрнафта» планує інвестувати приблизно 360 млн грн. в оновлення існуючого парку установок електроцентробіжних насосів (УЕЦН) і заміну штангових глибинних насосів на більш продуктивні ЕЦН. З метою більш раціонального використання інвестицій фахівці компанії здійснюють підбір перспективних свердловин, модернізація яких принесе максимальну віддачу.
У поточному році «Укрнафта» планує закупити 248 секцій ЕЦН, а також заглибні електродвигуни, газосепаратори, гідрозахист, кабельні подовжувачі, нафтопогружні кабелі, системи занурювальної телеметрії, станції управління, насосно-компресорні труби та інше обладнання. Крім того, компанія придбає 79 нових повнокомплектних установок електроцентробіжних насосів, які замінять штангові глибинні насоси та малопродуктивні ЕЦН. Ці заходи вживаються для того, щоб збільшити дебет нафти на існуючих свердловинах і стабілізувати обсяги видобутку в умовах обмеженого фінансування.

Як повідомлялося, в тому числі за рахунок використання установок електроцентробіжних насосів, у минулому році «Укрнафта» стабілізувала добовий видобуток. Позитивний досвід пілотного проекту із заміни ЕЦН наприкінці минулого року став основою для рішення про розгортання більш продуктивних УЕЦН на діючих свердловинах компанії.

У 2017 році «Укрнафта» планує збільшити свою інвестиційну програму до 2,5 млрд грн., реінвестуючи всі кошти, отримані від зниження рентної плати на нафту, до 29%. Більша частина інвестицій буде направлена в буріння і видобуток для підтримування і модернізації основних виробничих систем, зокрема заміну зношених труб, капітальний ремонт свердловин, а також для підвищення віддачі на існуючих свердловинах за рахунок установки ЕЦН, використання операцій заводнення й інших методів інтенсифікації видобутку. Крім того, компанія планує збільшити свої інвестиції в буріння, роздрібну торгівлю та ІТ-системи.