2017-02-22

Стандарт ІПВГ має бути не добровільним, а обов’язковим

Ініціатива прозорості видобувних галузей, реалізація якої передбачає розкриття інформації, повинна мати обов'язков’й характер. Таку думку висловив керівник програм DiXi Group Роман Ніцович під час свого виступу на конференції «EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами».
 
Експерт зазначив, що наразі в сфері прозорості спостерігається декілька основних трендів, серед яких підвищення прозорості закупівель і якості регулювання ринків, проведення реформи управління державними компаніями, а також відкриття даних. У видобувній галузі основними трендами наразі залишаються проектна звітність і реалізація EITI.
 
Водночас, експерт зазначив, що звітування за стандартом EITI має стати не добровільним, а обов’язковим. Досягти цього, зокрема, можна за допомогою прийняття Закону про розкриття інформації у видобувних галузях (№4840), адже саме він дозволить започаткувати правила звітності видобувних компаній про платежі, а також системну роботу зі збору, розкриття й поширення інформації про видобувні галузі та забезпечити кращі умови для підготовки щорічних звітів за Ініціативою прозорості у видобувних галузях.
 
«Чим більше інформації ми збиратимемо та аналізуватимемо, тим зрозумілішою ця галузь ставатиме для потенційних інвесторів і тим зрозумілішими будуть правила гри для компаній», підсумував експерт.